Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Erityisherkkyys ja hyvinvointi

Oletko Oman Onnesi este tai hidaste?

Perjantai 27.10.2017 klo 13:16 - Elina

confused-880735_19202.jpg

Epäonnistuminen sattuu. Kun yrittää, ja saa niskaansa kylmän suihkun tai omien unelmien hiljaisen hiipumisen ja kuoleman, jatkaminen tuntuu raskaalta, ilottomalta ja mahdottomalta. Itsesyytökset valtaavat mielen, riittämättömyyden tunteet ahdistavat ja masentavat:   - Ehkä tuntuu siltä, että olisi parempi vain oppia hyväksymään harmaa arkipäivä ja omat rajoitukset?

Näitä sattuu: Vaikka olisit käynyt sata ja viisi itsesi kehittämisen ja tavoitetyöskentelyn kurssia siitä kuinka puristetaan läpi harmaan kiven eikä luovuteta, siitä kuinka onnistuminen on vain asenteesta kiinni, siitä kuinka muutut menestyjäksi yhdessä yössä ja vedät puoleesi lottovoiton tai unelmien kumppanin.
Mitä sitten jos et onnistukaan? Missä on vika? - Toisin sanoen: KENESSÄ on vika?

Mielellä rakennetut toiveet ja tavoitteet, pintaratkaisuihin perustuvat menestymiskoulutukset perustuvat siihen, että elämästäsi puuttuu jotakin - olet onnellinen vasta kun... Ruokkivatko koulutukset siis epäonnistumista, huonoa itsetuntoa ja negatiivista kierrettä?

Vai onko kyseessä vain se, että ehkäpä menetelmät ja ihmiset eivät kohtaa?
Se mikä sopii yhdelle, ei aina aukea toiselle? Jos menestymisen ytimesi ei ole kirkas ja selkeä, kuinka loppuratkaisu voisi olla? Jos toiveesi rakentuvat ulkoisille arvoille ja uskomuksille onnellisuudesta ja jos unelmasi jäävät alkuinnostuksen jälkeen roikkumaan pilvilinnoiksi taivaalle? Onko se koulutuksen syy?

Oletko sinäkin etsinyt onneasi kurssitaivaasta toivoen sen tuovan sinulle avaimet käteen ratkaisun ongelmiisi tai puutteisiisi? Kuvitteletko muuttuvasi mrs. tai mr. täydelliseksi yhdessä yössä? Tiedäthän - pikatietä taivaaseen ei ole. Se taivas kun on lopulta lähempänä kuin kurssipaikan ovi - omassa sisimmässäsi.

Niin. Sinä et tarvitse yhtäkään kurssia tullaksesi siksi joka todellisuudessa olet. Toki kurssi tai ulkopuolinen apu voi auttaa siinä. Mutta sinä teet sen työn: -Aito muutos kasvaa sisimmästäsi. Et voi tehdä pakolla muutosta, joka ei resonoi sisimpäsi todellisten toiveiden kanssa. Esimerkiksi, jos olet eettisesti valveutunut, et motivoidu epäeettisen tuotteen markkinointikoulutuksista ja muutu heidän supermyyjäkseen. Sinun täytyy uskoa asiaan, tuotteeseen ja omaan itseesi.

Tämä viimeksimainittu onkin se kinkkisin juttu - ja samalla tärkein. Mitä se itseen uskominen on? Et voi uskoa itseesi jos et tunne itseäsi, heikkouksinesi ja vahvuuksinesi. Et voi rakentaa positiivista muutosta, jos sinulla ei ole realistista kuvaa siitä kuka olet nyt ja kuka haluat olla tulevaisuudessa. Muutoksen polku ei aukea itsestään. Tavoitteet toteutuvat vasta kun olet valmis. Ja jos katsot mielesi kuvassa rehellisesti sitä tilaa, jossa joskus haluaisit elää, voit vain todeta, että et ole kokonaan se ihminen - vielä.

Ihminen muuttuu jatkuvasti: Jotkut filosofit sanovat, että jokainen sekunti muuttaa sitä mitä olet. Kun motivaatiosi lähtee aidosta olemuksestasi käsin ja tiedät mitä toivot, lähtee muutos sisimmästäsi kohti oikeaa päämääräänsä kuin maalitaulua kohti sinkoava nuoli. Joskus tämä tapahtuu nopeasti, läpimurron kautta. Toisinaan otat itse nuolesta matkalla kiinni ja sammutat sen lennon. Jos taas muuttelet maalitaulua kesken matkaa, putoaa nuoli lopulta puhdittomana jonnekin keskelle kynnöspeltoa, ja taas  istut siellä haavojasi nuollen ja pohtien, missä meni pieleen.

Aito tavoitteesi lähtee sydämestäsi. Tunnet sen varmuuden ja luottamuksen tunteena kehossasi. Et epäile sitä kokemuksenasi, vaikka mielesi voikin heitellä ilkeitä kommentteja väliin. Todellinen tavoitteesi ei myöskään liity tunnekuohuihin. Aidosta unelmasta tulee rauhallinen ja melkein tyhjä olo -  kuin olisit jo jossakin siellä - perillä. Siitä tunnet sydämesi toiveen, merkityksellisen elämän.

Tämän jälkeen tehtävänäsi on vaalia tätä tavoitetta, olotilaa, kuvaa itsessäsi ja käsitellä estävät epäilyksen tunteet ja äänet sisälläsi (ja joskus lähiympäristössäkin) sekä tehdä työtä askel askeleelta kohti välitavoitteita ja isompia päämääriä. Sinun sydämesi toive on sinulle pyhä. - Ethän salli itsesi tai muiden vahingoittaa sitä?

Kosketus omaan sisimpään - ydinminääsi - vapauttaa aidon tavoitteesi tietoisuuteesi ja antaa motivaatiota ja energiaa edetä sitä kohti. Oikea tavoitteesi auttaa sinua muuttumaan selleiseksi mitä jo sisimmässäsi olet, koska muutoin et koskaan olisi tunnistanut tätä toivetta itsessäsi.

Lopultakin voit tunnustaa itsellesi - sinussa on jo kaikki mitä tarvitaan. Et elä riittämättömyyden tunteessa, et syytä tai moiti itseäsi siitä mitä et vielä ole. Riittää että tiedät, että olet ja tulet olemaan. Täytät oman tarkoituksesi ja elät merkityksellistä elämää, vaikka kaikki päivät eivät edelleenkään tule olemaan pelkkää ruusuilla tanssimista.

Terveisin,

 Elina

PS. Mikäli haluat vielä harkita tavoitetyöskentelyn kurssille lähtemistä, niin pidän itseohjautuvuuteen ja itsensä tuntemiseen perustuvan kurssin marraskuussa Tampereella yhteistyökumppaninani taideterapeutti Tarja Repo.

Lue lisää kurssista tästä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unelmat, toiveet, onnellisuus, tavoitteet, itsetuntemus, itseohjautuvuus