Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Erityisherkkyys ja hyvinvointi

Aloituksia ja yllätyksiä

Keskiviikko 10.8.2016 klo 12:35 - Elina

Ne teistä, jotka ovat tehneet opinnäytetyön joskus, tietänevät, ettei se juuri koskaan mene aivan suunnitelmien mukaan - tai meneekö elämä ylipäätään?

Niin tässäkin gradussa: Kyselytutkimuksen piti lähteä liikkeelle laajamittaisesti kesäkuun alussa. No eipä lähtenyt. Voitaisiin sanoa, että viestinnässä ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi tulos oli  tavoitellun 300-500 vastauksen sijaan vasta ¨suuntaa antava¨. Jouduin ja sain siis vaihtaa strategiaa. Kyselyn lähettämisessähän kesäkuun lopussa ei olisi ollut mitään mieltä - kaikki ovat lomalla, mökillä ja ties missä tavoittamattomissa - ketä silloin kiinnostaisi jonkun opiskelijan kyselyihin vastaileminen. Niinpä oli pakko siirtää kyseleminen elokuun alkuun.

Siinä samalla muutin kyselyn lähettämisen taktiikkaa eri kanavan kautta eteenpäin. Oman, kursseille, valmennuksiini ja luennoilleni osallistuneiden henkilöiden listan lisäksi saan lähettää kyselyn yhteistyökumppanini kautta eteenpäin. Kysely on siis lähdössä näinä päivinä liikenteeseen. Mikäli Sinä saat sen sähköpostiisi, olethan ystävällinen ja käytät vastaamiseen hetken aikaasi!

Kyselyssä tutkin tiettyjen persoonallisuudenpiirteiden: reagointiherkkyyden ja vaihtelunhaluisuuden vaikutusta ihmisten työuriin ja urakehitykseen. Tätä asiaa ei ole vielä laajemmalti tutkittu Tracy Cooperin amerikkalaista tutkimusta lukuunottamatta. Toivon saavani gradussani vastauksia siihen, onko elämyshakuisten erityisherkkien ja erityisherkkien työurilla eroavaisuuksia verrattuna vähemmän herkkien urapolkuihin.

Kesällä keskityinkin sitten tulosten analysoinnin sijasta psykologian opintoihin. Se on minusta äärimmäisen mielenkiintoista ja antaa lisäpotkua gradunkin työstöön - liikkuuhan se psykologian ja kasvatustieteen ym.ym. tieteiden välimaastossa. Vaikka kyselyn liikkeelle lähteminen kangerteli, tuo tämä lisäaika varmastikin lisää sisältöä ja syvyyttä opinnäytetyöhöni: strategiani on siis toimintatapojen muutoksen ohella hyväksyä ja ottaa lisää aikaa asioiden etenemiselle. - Tämäkin tuli juuri opittua psykologian tenttikirjasta!

Tutkimus siis etenee - omalla painollaan. Tavoitteena on, että syyskuun alussa pääsisin sitten pyörittelemään faktoreita ja tulkitsemaan löydöksiä. Tulokset alkavat tarkentua syksyn mittaan, ja uskon, että tulevilla syksyn luennoilla ja kursseilla minulla on jo jotakin konkreettista kerrottavaa niistä teemoista, joita tutkimuksesta alkaa nousta esiin.

Innostunein terveisin,

Elina

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: erityisherkkä, erityisherkkyys, elämyshakuisuus, tutkimus