Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Erityisherkkyys ja hyvinvointi

Mitä hyötyä? - Osa 4: Herkkä ja superpowerit

Tiistai 28.2.2017 klo 13:00 - Elina

Kun tutustuin erityisherkkyystutkimukseen ja varsinkin Elaine Aronin esille tuomiin määritelmiin herkkyydestä, aloin ymmärtää paremmin sekä omia, ystävien ja asiakkaiden erityislahjoja. En ollut pitänyt näitä asioita mitenkään erityisinä - ennemminkin itsestäänselvinä tai jopa jotenkin ¨noloina¨. - Ainakaan nämä asiat eivät olleet sellaisia, joista olisin saanut kehuja muilta elämäni varrella.

Elaine Aronin mukaan syvällinen ajattelu on erityisherkkyyden kantava voima, josta kaikki muut erityisherkkyyden piirteet versovat. Jos sinä olet erityisherkkä, olet varmaankin kuullut joskus huomautuksia siitä, että ¨Älä ajattele niin monimutkaisesti¨tai ¨Ota vähän rennommin¨? Nämä huomautukset eivät luonnollisesti kohota itsetuntoa tai luottamusta omaan lahjakkuuteen. MUTTA... käytännön työelämässä ja monissa asiantuntijatehtävissä syvällinen prosessointi ja perinpohjainen asioiden ja kokonaisuuksien hahmottaminen on todellakin lahja ja kilpailuetu keskivertoajatteluun verrattuna. Siitä versovat uudet, innovatiiviset ratkaisumallit ja ehdotukset, joissa kokonaisuus nähdään enemmän kuin irrallisten osien summana. Tästä syvällisyydestä juontavat juurensa myös kulttuurien välinen, sanaton ymmärrys hyvinkin erilaisten ihmisten välillä sekä hyvin perustellut, kokonaisvaltaiset päätökset vaikkapa työelämässä.

Toinen erityisherkkien superpower on empatiakyky. Kyllä - toisinaan siitä voi olla myös riesaa, koska eläytyminen toisen kärsimykseen voi viedä auttamiseen yli omien voimavarojen. MUTTA... Mitä olisi maailma ilman empatiaa ja myötäelämisen kykyä? Juuri sitä tarvitaan kaikissa ihmisten kanssa tehtävässä työssä sekä omassa yksityiselämässä. Empaattinen ihminen kykenee luomaan merkityksellisiä ja kestäviä ihmissuhteita - ei ehkä niinkään määrässä, mutta laadussa, kestossa ja luotettavuudessa. - Ja kukapa ei haluaisi tunneälykästä työkaveria, ymmärtäväistä kohtaamista asiakkaana tai empaattista ystävää myös itselleen?

Kolmas lahjakkuuden laatu on yksityiskohtien ja vivahteiden havaitsemisen hienovireisyys. Monet luovat taitelijat tai tutkivat tieteilijät hyötyvät tästä erottelukyvyn superpowerista. MUTTA... kyllä aivan tavallinen perheenäiti tai -isä voi kehitellä vaikkapa erityisen maistuvia pöperöitä jälkikasvulleen tai ilmentää kauneudentajuaan valokuvauksella, taideharrastuksella tai sisustamisella. Eri aistien kautta tulevat hienovivahteiset virikkeet tuovat elämään erityistä sisältöä, ja pienistäkin arkipäivän hetkistä voi löytyä mahtavia voimavaroja. Nämä oivallukset me herkkikset voimme tuoda muillekin nähtäviksi, koettaviksi, oivallettaviksi, kuultaviksi ja vaikkapa myös maistettaviksi.

Neljäs erityisherkkien superpower on matala ärsykekynnys. Voit ehkä ihmetellä, että mitähän hyötyä siitä olisi - ennemminkin vain jatkuvaa stressaantumista pikkuasioista? MUTTA... matala ärsykekynnys on palvellut ihmiskunnan selviämistä koko historiansa aikana: kukapa muu kuin herkkis olisi huomannut ensmmäisenä heinikossa väijyvän leijonan tai lähestyvän luonnonkatastrofin jylinän? Ja kuka nykypäivänä voi pahoin kaikille henkisesti tai fyysisesti epäterveellisessä ympäristössä? Herkkiksen stressimittari voi varoittaa kaikkia muitakin asioista, joissa olemme menossa vaaralliseen suuntaan. Siinä kannattaa silloin luottaa omaan vaistoonsa, eikä uskoa muiden ensireaktioita asiasta¨turhan valittamisena¨. Mikäli tilanne jatkuu ilman korjauksia, on erityisherkän jossakin vaiheessa myönnettävä itselleen se, jos kyseinen ympäristö ei ole enää itselle sopiva. Tuolloin voi olla tervehdyttävien ratkaisujen aika - ainakin omaa terveyttä ja elämänlaatua koskien.

Jotakuta ehkä nyt ärsyttää tämä yltiöpositiivisuus herkkien kykyjen suhteen. Tarkoitukseni ei ole suinkaan korostaa erityisen herkkien ihmisten ylivertaisuutta verrattuna vähemmän herkkiin. Maailma tarvitsee kaikenlaisia, erilaisia ihmisiä yhtä lailla - niin herkkiä kuin vähemmän herkkiäkin. Itse asiassa me herkät usein ihailemme itsevarmempia, selkeitä ja suoraviivaisia henkilöitä. Voisimme oppia ihailemaan myös omia kykyjämme - terveessä mittakaavassa tietenkin. : )

Tarkoitukseni on auttaa siis herkkiä huomaamaan riesana pitämiensä ominaisuuksien piilevät lahjat. Valituksia herkkyyden vaikeuksista löytyy kyllä netistä pilvin pimein. Niitä ei tarvitse kieltää. Se on yksi vaihe omassa olemisessa: oman huonon olon tunnistaminen. Sen jälkeen voi siirtyä korjaaviin toimenpiteisiin. Mutta jos herkkyydessä keskittyy yksinomaan negatiivisiin ominaisuuksiin, on samalla sisäistänyt ympäröivän yhteiskunnan negatiivisen suhtautumisen herkkyysasioihin. - Ja samalla huonon itsetunnon omaa persoonaansa kohtaan. Painolasteja ei tarvitse kieltää. Mutta yhtä lailla on tarpeen huomata vahvuutensa ja oma erityislaatunsa niin herkkänä kuin muiltakin persoonallisuudenpiirteiltään ainutlaatuisena omana itsenään!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Erityisherkkä, erityisherkkyys, lahjakkuus, lahjat, voimavarat

Mitä hyötyä? - Osa 3: Herkkyys, itsetunto ja voimavarat

Maanantai 12.12.2016 - Elina

Kun tajuat olevasi erityisherkkä, alat ymmärtää, etteivät kaikki muut toimi saman logiikan mukaan kuin sinä. Erityisherkkiä on vain suunnilleen joka viides ihmisistä – naisista ja miehistä. Erityisherkkien aistit ovat virittäytyneet huomioimaan toisten ihmisten tarpeita ja toiveita. Ne samaiset aistit toimittavat sekunnin murto-osassa tiedon siitä, miten herkkä voisi auttaa muita voimaan paremmin.

Miten tämä sitten liittyy itsetuntoon? – No aivan yksinkertaisesti siitä syystä, että herkistynyt toisten ihmisten tarpeiden huomioiminen voi johtaa liian pehmeisiin omiin rajoihin: autetaan selkä vääränä, vaikka omatkin voimat ovat vähissä. Tai hyväksytään toisten huono käytös sen vuoksi, että ei haluta aiheuttaa toiselle pahaa mieltä. Tai halutaan vain välttää riitaa ja epäsopua – vaikka sitten omalla kustannuksella. Usein nämä toimintamallit ovat peräisin jo lapsuudesta.

Omien terveiden rajojen löytäminen on useimmille herkille haaste. Sen takana piilee usein itsetunto-ongelmia tai liiallista miellyttämisen halua. Näiden takana on riittämättömyyden tunnetta ehkäpä siitä johtuen, että on kokenut oman luonteena valtavirran ihanteisiin sopimattomaksi, tai on joutunut kiusatuksi tai on muuten vain erilainen ja outo olo. Tieto herkkyydestä ja sen perinnöllisyydestä auttaa hyväksymään paremmin oman persoonan vahvuuksia ja heikkouksia, sekä löytämään ehkäpä sitä kultaista keskitietä omien tarpeiden ja muiden ihmisten tarpeiden välillä.

On siis opittava sanomaan ei itseä kuluttaville asioille, ihmisille, ympäristöille ja tilanteille. Sen kuuluisan EI:n voi sanoa monella tavalla: kauniisti ja nätisti, diplomaattisesti, toiminnallisuudella välttäen tai joskus ihan suoraan ja selkeästi. Yleistetysti sanottuna selkeä ja ystävällinen viestintä tuo hyvän lähtökohdan oman hyvinvoinnin vaalimiselle.  Kun ylikiva ihminen oppii suojaamaan rajojaan, kasvaa samalla sisäisen turvallisuuden ja itsearvostuksen tunne. Kun tunnet olosi tasapainoiseksi ja hyväksi, jaksat antaa enemmän myös sinulle kaikkein tärkeimmille ihmisille: ensin itsellesi ja sitten läheisillesi.

Mutta tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Joskus rajavartijuuden suhteen voi ensi alkuun tulla ylilyöntejä. Toisinaan taas tulee sorruttua vanhoihin toimintatapoihin ja jälkikäteen harmittaa ja väsyttää. Omat terveet rajat voivat tuntua todella itsekkäiltä niin omasta kuin ehkäpä liian hyvään palveluun tottuneiden muiden ihmisten mielestä.

Mistä sitten tunnistat sinulle sopivat rajanvedot omien tarpeidesi ja muiden ihmisten tarpeiden välillä? Löytyisikö kultainen keskitie omien arvojesi mukaisesta toiminnasta – asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen? 

Kun itse painiskelin tämän asian suhteen, huomasin, että omassa arvoasteikossani lapset ja perhe ovat etusijalla. Seuraavana olivat ammatilliset asiat ja opiskelu (joita motivoi myös perhe), ja kolmannella sijalla ystävät ja auttaminen. Aloin siis sijoittaa enemmän aikaa perheeseeni, mutta kiireellisissä projekteissa he joustavat. Lisäksi delegoin enemmän rutiinitehtäviä itseltäni pois, jolloin jää jäljelle enemmän voimia merkityksellisiin asioihin. Ihmisten auttamistyöhön saan energiaa nimenomaan siitä että tiedän toimivani samalla perhettäni ja itseäni kohtaan oikein. Omien arvojen mukaan toimiminen antaa yksinkertaisesti lisää energiaa ja itsearvostusta.

Löytyisikö arvopohjaisesta lähestymiskulmasta ja omien rajojen selkeämmästä määrittelemisestä sinullekin lisää kasvavaa itsearvostusta, voimaa ja läsnäoloa oman elämäsi herkkänä ja ajoittain haavoittuvaisenakin supersankarina?

2 kommenttia . Avainsanat: erityisherkkä, erityisherkkyys, itsetunto, arvot, omat rajat

Mitä hyötyä? - osa 2: Stressinhallintaa

Maanantai 17.10.2016 klo 17:32 - Elina

Jatkan tässä edellisen kirjoitukseni aiheesta täsmennettynä. Aihehan on siis asiakkaan kysymys siitä, että miksi kannattaa tietää erityisherkkyydestä. Viimeksi tulin tehneeksi sen verran massiivisen paketin, että jokainen kohta erikseen tarvitsisi hiukan lisää avaamista. Joten aloitan kohdasta 1 ja sen purkamisesta ¨osiin¨:

Tieto erityisherkkyydestä lisää itsetuntemusta. Itsetuntemuksen avulla voit puuttua stressaaviin asioihin elämässäsi ja lisätä samalla hyvinvointiasi.

1. Tunnistat ja huomaat asiat, tilanteet, ihmiset ja ympäristöt, jotka kuormittavat.

Useimmat herkkikset väsyvät ympäristöstä aiheutuvasta viriketulvasta enemmän kuin muut. Sitä voi kestää aikansa, mutta väsyminen tapahtuu keskivertoa nopeammin. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä ja itsesyytöksiäkin siitä, ettei jaksa olla kuin muut.

Huonovointisuuden sijaan kannattaakin erotella asiat, joista väsyminen johtuu, esim.
- ihmiset: ihmismäärä, haastavat henkilöt, tunneristiriidat, sairas tunneympäristö
- ympäristöt: melu, lämpötila, valot, hajut, sotkuisuus, sairas rakennus (homeet)
- asiat: omalle persoonalle vääränlainen työ (esim. introvertti koko päivän asiakastyössä tai ekstrovertti koko päivän yksin toimistossa), merkityksen puuttuminen (esim. omien arvojen vastaista), huono organisointi ja muut työyhteisön ongelmiin liittyvät seikat.
- oma fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi: pitkällinen kuormitus ja stressi väsyttää. Vasta kun oma olotilasi on tarpeeksi selkeä ja vakaa, oma erottelukyky kasvaa huomaamaan korjattavat asiat ja mahdolliset toimenpiteet. Myös fyysinen terveydentila vaikuttaa ajattelun ja tunne-elämän hyvinvointiin ja selkeyteen. Liikunta, ruokavalio ja vitamiinit on tärkeää laittaa kuntoon oman jaksamisen vuoksi! Liian usein huonovointisuutta pidetään vain tunne-elämän ongelmana, kun ihminen on kuitenkin lopulta kokonaisvaltainen paketti.

2. Mitä aiemmin huomaat stressireaktion syntymisen, sitä pienemmillä keinoilla opit säätelemään tai ennaltaehkäisemään ylivireystilan syntymistä.

- Stressin syntymisen voit huomata omista yksilöllisistä merkeistäsi. Usein se on sykkeen kohoamista, hermostuneisuutta, kiukkuisuutta, kiristyksen tuntua palleassa, hämmennystä, uupumisen tunnetta, tai korviin alkaa sattua jne. Jotkut saavat myös voimakkaampia reaktioita, jopa paniikkioireita.
- Kun opit kuuntelemaan omaa vireystilaasi, huomaat minkälaisia rytmejä se noudattaa: esimerkiksi, mikä on oma rytmisi päivän mittaan? – Oletko tehokkaimmillasi aamulla, päivällä vai illalla? Onko sinulle tehokkuus- tai lamautumispiikkejä? Mikä näistä liittyy vuorokaudenaikaan, mikä kuormitukseen ja mikä vaikkapa ravinnonsaantiin, veden juomiseen tai taukoihin (tai niiden puutteeseen)?
- Tämän jälkeen voit miettiä, onko siedätys mahdollista. Kasvaako jaksamisesi, jos käytät hyväksesi tehokkaimman aikasi tai muistat pitää taukoja tekemisessä? Voitko käyttää kuulosuojaimia meluisissa paikoissa? Tai voitko olla paikalla lyhyemmän aikaa (jonka voit testata ja määritellä vaikka etukäteen) mutta silti mukana (esim. sosiaalisissa riennoissa)?

3. Voit löytää uusia tapoja toipua ylivireystilasta

- Kannattaa tutkiskella sitä, mitkä asiat saavat sinut voimaantumaan tilanteissa joissa koet ylikuormittuvasi päivän mittaan. Tarvitsetko hetken yksinoloa ruokatunnilla tai töiden jälkeen? Saatko voimaa luonnosta tai muistitko syödä hyvin?
- Monille herkille hermostoa rauhoittava lempeä ja hidas liikunta, kuten vaikkapa jooga, shindo tai tai chi lataa ¨patterit¨ja rauhoittaa hyville yöunille vauhdikkaankin päivän jälkeen. Myös erilaisista keskittymis- ja mindfulnessharjoituksista tai rentouttavasta musiikista voi olla paljon apua.

3. Tutki itseäsi ja omaa elämääsi: Mistä saat voimaa, iloa ja jaksamista?

- Kun elät omien arvojesi mukaista elämää, sisäiset ristiriidat eivät kuluta voimavarojasi. – Päinvastoin: saat energiaa ja mielihyvää siitä että olet rehellinen itsellesi.
- Kannattaa myös kuulostella, onko sinulla sellainen harrastus tai innostuksen kohde joka vaatii keskittymistä, mutta jonka jälkeen ¨pursuat energiaa¨. Tämä on varma merkki siitä, että teet itsellesi merkityksellistä asiaa.

Tässä tuli muutamia näkökulmia koskien herkän hyvinvointia.
Seuraavalla kerralla syvennyn pitemmälle herkkyys ja itseluottamus -teemaan.

Muistathan, että voit myös opetella sanomaan ystävällisesti mutta lempeästi EI, kun tiedät omat rajasi. Samalla sanot itsellesi ja omalle, hyvälle elämällesi KYLLÄ!

Voimaterveisin,

Elina

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: erityisherkkä, erityisherkkyys, stressi, stressinhallinta, hyvinvointi

Mitä hyötyä? - Kuinka tieto herkkyydestä voi auttaa sinua parempaan elämään.

Tiistai 27.9.2016 klo 15:23 - Elina

Tieto herkkyydestä ja herkkyyden eri puolien tiedostaminen itsessä on herkille ihmisille ratkaisevan tärkeää arkielämän tilanteissa, kotona ja töissä. Tieto, kokemus ja usein myös yhdessä keskusteleminen toisten herkkien kanssa (livenä tai verkossa) helpottaa selviämistä ¨kovien arvojen maailmassa¨. Hyvinvoinnin kehittyminen edellyttää kuitenkin myös tietoista ja pitkäjänteistä työskentelemistä omien tunteiden ja ajatusten kanssa, sekä pieniä, arkipäiväisiä valintoja oman hyvinvoinnin eteen.

Pitemmän päälle tieto herkkyydestä sekä harjaantuminen uusiin, itselle terveellisiin valintoihin ja tottumuksiin voi saada aikaan isoja, positiivisia muutoksia elämässä, kuten:

 1. Stressi vähenee.
  Tunnistat ja huomaat asiat, tilanteet, ihmiset ja ympäristöt, jotka kuormittavat. Mitä aiemmin huomaat stressireaktion syntymisen, sitä pienemmillä keinoilla opit säätelemään, ennaltaehkäisemään tai toipumaan ylivireystilasta tai suojelemaan itseäsi muilla tavoin kehittymässä olevalta ylikuormitukselta.
 2. Itseluottamus paranee.
  Opit löytämään omia rajojasi. Opit sanomaan ei asioille, jotka kuluttavat jaksamista ja hyvinvointia. Et yritä enää olla superihminen etkä ylikiva. Huomaat, että terveiden rajojen myötä itsetunto kasvaa. Et myöskään enää tunne syyllisyyttä siitä epämääräisestä tunteesta, että sinussa on jokin vialla. Herkkyys on perinnöllistä. Se löytyy geeneistä. On ihan ok olla sellainen kuin on.
 3. Löydät lahjasi
  Itsetuntemuksen myötä löydät herkkyyteen liittyviä sisäisiä kuormitustekijöitä sekä lahjoja, joita et ehkä tiennyt olevan olemassakaan. – Kun jokin asia on itselle itsestäänselvyys, se ei ehkä olekaan sitä jollekulle toiselle!  Herkkien superpowereita ovat mm. luovuus eri muodoissaan, kokonaisvaltainen ajattelu, empatia ja ihmistuntemus, intuitio sekä kauneuden löytäminen pienistäkin asioista. Herkkyyden voimavarojen lisäksi opit tunnistamaan muita ainutlaatuisia persoonallisuudenpiirteitäsi ja vahvuuksiasi. Opit käyttämään näitä resurssejasi viisaasti ja sinulle merkityksellisesti. Mahdollistat menestymisen sinulle luonteenomaisella tavalla sekä työ- että yksityiselämässä.
 4. Löydät tunne-elämääsi lisää tasapainoa ja rauhaa.
  Kun ennaltaehkäiset kuormitustekijöitä ja opit palautumisen taitoja, ei ole tarvetta luoda sisäistä tai ulkoista tunnedraamaa, joka syntyy useimmiten ylirasituksen seurauksena. Lopetat itsesi kiduttamisen negatiivisilla tunteilla tai ajatuksilla - tai ainakin voit vähentää sitä.
 5. Ihmissuhteesi paranevat.
  Tunnistat erityisherkkyyden tuomat värivivahteet, rasitteet ja rikkauden ihmissuhteissa. Et kuormita ihmissuhteitasi asioilla, jotka liittyvät muuhun stressaantuneisuuteen etkä myöskään laita toista ihmistä vastuuseen herkkyysreaktioista tai -tulkinnoista. Et enää yritä vaatia ymmärtämään sellaista, mitä vain toinen herkkä ymmärtää. Kun tunnet ja hyväksyt itsesi paremmin, on helpompi hyväksyä myös toisenlaisia ihmisiä kuin itse on.
 6. Opit keskittymään olennaiseen.
  Kun keskität voimavarasi itsellesi aidosti merkityksellisiin asioihin, sinusta tulee sisältä ohjautuva – et enää poukkoile ulkoisen maailman tapahtumien tai muiden ihmisten hetkellisten mielijohteiden tai tunteiden seurauksena pois omasta keskipisteestäsi. Suuntaat voimavarasi sinne missä niitä eniten tarvitset. Stressi ja sisäiset ristiriidat vähenevät. Onnellisuusprosentti kasvaa.
 7. Opit elämään hetkessä.
  Tunnistat itsellesi voimaa antavia tilanteita, ihmisiä ja asioita. Huomaat elämän kauneuden pienessä ja suuressa mittakaavassa. Löydät päivittäiset ja viikoittaiset lyhyet ja pitemmät palautumishetket. Nämä vahvistavat itsetuntemusta sekä henkistä ja fyysistä hyvinvointia ja jaksamista. Itsellesi antamisen hetkien myötä näet kaiken taas selvemmin, olet luova, energinen ja empaattinen – oma paras, herkkä itsesi!

Tieto herkkyydestä antaa siis keinoja jaksamiseen, itsensä hyväksymistä, tuo esiin omia vahvuuksia, parantaa ihmissuhteita ja tuo ylipäätään tasapainoa elämään. Mikään muutos ei tietystikään tapahdu yhdessä yössä, vaan prosessointi tapahtuu hiljalleen, ja siinä tarvitaan myös kärsivällisyyttä niin itseä kuin kanssaihmisiä kohtaan.

Kuinka sitten löytää edellä mainittuja asioita konkreettisesti arkipäivässä?
Kaikkein suurimmat oivallukset (jotka ovat usein pienimpiä asioita) tulet löytämään omasta sisimmästäsi, kunhan maltat antaa aikaa itsellesi, kuulet ja kuuntelet…


Tulevaisuudessa löydät myös verkkosivuiltani lisää hyväksi kokemiani hyvinvointivinkkejä.
Jos tarvitset lisäapua itsesi kuuntelemisessa, niin ota yhteyttä ja autan sinua siinä!

Elina Akola
FM, HSP -Coach, aikuispedagogi

www.erityisherkka.fi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: erityisherkkä, erityisherkkyys

Aloituksia ja yllätyksiä

Keskiviikko 10.8.2016 klo 12:35 - Elina

Ne teistä, jotka ovat tehneet opinnäytetyön joskus, tietänevät, ettei se juuri koskaan mene aivan suunnitelmien mukaan - tai meneekö elämä ylipäätään?

Niin tässäkin gradussa: Kyselytutkimuksen piti lähteä liikkeelle laajamittaisesti kesäkuun alussa. No eipä lähtenyt. Voitaisiin sanoa, että viestinnässä ilmenneiden epäselvyyksien vuoksi tulos oli  tavoitellun 300-500 vastauksen sijaan vasta ¨suuntaa antava¨. Jouduin ja sain siis vaihtaa strategiaa. Kyselyn lähettämisessähän kesäkuun lopussa ei olisi ollut mitään mieltä - kaikki ovat lomalla, mökillä ja ties missä tavoittamattomissa - ketä silloin kiinnostaisi jonkun opiskelijan kyselyihin vastaileminen. Niinpä oli pakko siirtää kyseleminen elokuun alkuun.

Siinä samalla muutin kyselyn lähettämisen taktiikkaa eri kanavan kautta eteenpäin. Oman, kursseille, valmennuksiini ja luennoilleni osallistuneiden henkilöiden listan lisäksi saan lähettää kyselyn yhteistyökumppanini kautta eteenpäin. Kysely on siis lähdössä näinä päivinä liikenteeseen. Mikäli Sinä saat sen sähköpostiisi, olethan ystävällinen ja käytät vastaamiseen hetken aikaasi!

Kyselyssä tutkin tiettyjen persoonallisuudenpiirteiden: reagointiherkkyyden ja vaihtelunhaluisuuden vaikutusta ihmisten työuriin ja urakehitykseen. Tätä asiaa ei ole vielä laajemmalti tutkittu Tracy Cooperin amerikkalaista tutkimusta lukuunottamatta. Toivon saavani gradussani vastauksia siihen, onko elämyshakuisten erityisherkkien ja erityisherkkien työurilla eroavaisuuksia verrattuna vähemmän herkkien urapolkuihin.

Kesällä keskityinkin sitten tulosten analysoinnin sijasta psykologian opintoihin. Se on minusta äärimmäisen mielenkiintoista ja antaa lisäpotkua gradunkin työstöön - liikkuuhan se psykologian ja kasvatustieteen ym.ym. tieteiden välimaastossa. Vaikka kyselyn liikkeelle lähteminen kangerteli, tuo tämä lisäaika varmastikin lisää sisältöä ja syvyyttä opinnäytetyöhöni: strategiani on siis toimintatapojen muutoksen ohella hyväksyä ja ottaa lisää aikaa asioiden etenemiselle. - Tämäkin tuli juuri opittua psykologian tenttikirjasta!

Tutkimus siis etenee - omalla painollaan. Tavoitteena on, että syyskuun alussa pääsisin sitten pyörittelemään faktoreita ja tulkitsemaan löydöksiä. Tulokset alkavat tarkentua syksyn mittaan, ja uskon, että tulevilla syksyn luennoilla ja kursseilla minulla on jo jotakin konkreettista kerrottavaa niistä teemoista, joita tutkimuksesta alkaa nousta esiin.

Innostunein terveisin,

Elina

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: erityisherkkä, erityisherkkyys, elämyshakuisuus, tutkimus