Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Erityisherkkyys ja hyvinvointi

Mitä hyötyä? - Osa 4: Herkkä ja superpowerit

Share |

Tiistai 28.2.2017 klo 13:00 - Elina


Kun tutustuin erityisherkkyystutkimukseen ja varsinkin Elaine Aronin esille tuomiin määritelmiin herkkyydestä, aloin ymmärtää paremmin sekä omia, ystävien ja asiakkaiden erityislahjoja. En ollut pitänyt näitä asioita mitenkään erityisinä - ennemminkin itsestäänselvinä tai jopa jotenkin ¨noloina¨. - Ainakaan nämä asiat eivät olleet sellaisia, joista olisin saanut kehuja muilta elämäni varrella.

Elaine Aronin mukaan syvällinen ajattelu on erityisherkkyyden kantava voima, josta kaikki muut erityisherkkyyden piirteet versovat. Jos sinä olet erityisherkkä, olet varmaankin kuullut joskus huomautuksia siitä, että ¨Älä ajattele niin monimutkaisesti¨tai ¨Ota vähän rennommin¨? Nämä huomautukset eivät luonnollisesti kohota itsetuntoa tai luottamusta omaan lahjakkuuteen. MUTTA... käytännön työelämässä ja monissa asiantuntijatehtävissä syvällinen prosessointi ja perinpohjainen asioiden ja kokonaisuuksien hahmottaminen on todellakin lahja ja kilpailuetu keskivertoajatteluun verrattuna. Siitä versovat uudet, innovatiiviset ratkaisumallit ja ehdotukset, joissa kokonaisuus nähdään enemmän kuin irrallisten osien summana. Tästä syvällisyydestä juontavat juurensa myös kulttuurien välinen, sanaton ymmärrys hyvinkin erilaisten ihmisten välillä sekä hyvin perustellut, kokonaisvaltaiset päätökset vaikkapa työelämässä.

Toinen erityisherkkien superpower on empatiakyky. Kyllä - toisinaan siitä voi olla myös riesaa, koska eläytyminen toisen kärsimykseen voi viedä auttamiseen yli omien voimavarojen. MUTTA... Mitä olisi maailma ilman empatiaa ja myötäelämisen kykyä? Juuri sitä tarvitaan kaikissa ihmisten kanssa tehtävässä työssä sekä omassa yksityiselämässä. Empaattinen ihminen kykenee luomaan merkityksellisiä ja kestäviä ihmissuhteita - ei ehkä niinkään määrässä, mutta laadussa, kestossa ja luotettavuudessa. - Ja kukapa ei haluaisi tunneälykästä työkaveria, ymmärtäväistä kohtaamista asiakkaana tai empaattista ystävää myös itselleen?

Kolmas lahjakkuuden laatu on yksityiskohtien ja vivahteiden havaitsemisen hienovireisyys. Monet luovat taitelijat tai tutkivat tieteilijät hyötyvät tästä erottelukyvyn superpowerista. MUTTA... kyllä aivan tavallinen perheenäiti tai -isä voi kehitellä vaikkapa erityisen maistuvia pöperöitä jälkikasvulleen tai ilmentää kauneudentajuaan valokuvauksella, taideharrastuksella tai sisustamisella. Eri aistien kautta tulevat hienovivahteiset virikkeet tuovat elämään erityistä sisältöä, ja pienistäkin arkipäivän hetkistä voi löytyä mahtavia voimavaroja. Nämä oivallukset me herkkikset voimme tuoda muillekin nähtäviksi, koettaviksi, oivallettaviksi, kuultaviksi ja vaikkapa myös maistettaviksi.

Neljäs erityisherkkien superpower on matala ärsykekynnys. Voit ehkä ihmetellä, että mitähän hyötyä siitä olisi - ennemminkin vain jatkuvaa stressaantumista pikkuasioista? MUTTA... matala ärsykekynnys on palvellut ihmiskunnan selviämistä koko historiansa aikana: kukapa muu kuin herkkis olisi huomannut ensmmäisenä heinikossa väijyvän leijonan tai lähestyvän luonnonkatastrofin jylinän? Ja kuka nykypäivänä voi pahoin kaikille henkisesti tai fyysisesti epäterveellisessä ympäristössä? Herkkiksen stressimittari voi varoittaa kaikkia muitakin asioista, joissa olemme menossa vaaralliseen suuntaan. Siinä kannattaa silloin luottaa omaan vaistoonsa, eikä uskoa muiden ensireaktioita asiasta¨turhan valittamisena¨. Mikäli tilanne jatkuu ilman korjauksia, on erityisherkän jossakin vaiheessa myönnettävä itselleen se, jos kyseinen ympäristö ei ole enää itselle sopiva. Tuolloin voi olla tervehdyttävien ratkaisujen aika - ainakin omaa terveyttä ja elämänlaatua koskien.

Jotakuta ehkä nyt ärsyttää tämä yltiöpositiivisuus herkkien kykyjen suhteen. Tarkoitukseni ei ole suinkaan korostaa erityisen herkkien ihmisten ylivertaisuutta verrattuna vähemmän herkkiin. Maailma tarvitsee kaikenlaisia, erilaisia ihmisiä yhtä lailla - niin herkkiä kuin vähemmän herkkiäkin. Itse asiassa me herkät usein ihailemme itsevarmempia, selkeitä ja suoraviivaisia henkilöitä. Voisimme oppia ihailemaan myös omia kykyjämme - terveessä mittakaavassa tietenkin. : )

Tarkoitukseni on auttaa siis herkkiä huomaamaan riesana pitämiensä ominaisuuksien piilevät lahjat. Valituksia herkkyyden vaikeuksista löytyy kyllä netistä pilvin pimein. Niitä ei tarvitse kieltää. Se on yksi vaihe omassa olemisessa: oman huonon olon tunnistaminen. Sen jälkeen voi siirtyä korjaaviin toimenpiteisiin. Mutta jos herkkyydessä keskittyy yksinomaan negatiivisiin ominaisuuksiin, on samalla sisäistänyt ympäröivän yhteiskunnan negatiivisen suhtautumisen herkkyysasioihin. - Ja samalla huonon itsetunnon omaa persoonaansa kohtaan. Painolasteja ei tarvitse kieltää. Mutta yhtä lailla on tarpeen huomata vahvuutensa ja oma erityislaatunsa niin herkkänä kuin muiltakin persoonallisuudenpiirteiltään ainutlaatuisena omana itsenään!

Avainsanat: Erityisherkkä, erityisherkkyys, lahjakkuus, lahjat, voimavarat


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini